Перетворення території

4904876

Рябокінь Олександр Віталійович

Головна Конкурс Архів 2017

Перетворення території

Поділитися

4904876

Рябокінь Олександр Віталійович

Розміщення культурно-освітнього ценртру «703» у контексті шснуючої забудови у місті Дніпро

І. Ціль ти завдання проекту.
Метою конкурсного проекту є:
1) перетворення території Соборної площі на більш якісне, сучасне та комфортне середовище. В тому числі завдяки включенню до архітектурного ансамблю Соборної площі культурно-освітнього центру, який повинен стати елементом, що долатиме протиріччя між ідеологічно та архітектурно надто контрастними Преображенським собором і мілітаристськими музеями – Діорамою «Битва за Дніпро» та музеєм АТО.
2) Пошук найбільш органічного та гармонійного образу, який би не навантажував існуючий ландшафт, а доповнював його.
ІІ. Містобудівна ситуація
Територія, на якій планується розміщення комплексу знаходиться в центральній частині міста в унікальному історичному середовищі у безпосередній близкості до пам’ятки архітектури національного значення- Преображенського собору. Слід зазначити, що творцями міста був закладений значно більший потенціал Соборної площі, аніж той , що є насьогодні. Паркова зона на разі виглядає занедбаною, без належного благоустрою. Щоб дана місцевість стала точкою тяжіння, місцем, де б мешканці Дніпра проводили багато часу, необхідно його осучаснити та наповнити актуальними функціями. Сьогодні існує потреба у виховані свідомого суспільства, обізнаного в питанні історії держави та народу, тому, на наш погляд, данний культурний центр буде запитуваним та популярним, як серед мешканців міста так і туристів і поверне Соборній площі забуту значущу містобудівну роль.
ІІI. Об’ємно-просторове рішення.
Як включити нову будівлю до існуючого середовища і не нашкодити йому? Відповідь проста – розмістити центр під землею. Заглиблення у формі кола розміщується на композиційній вісі між собором та діорамою ,немов шарнір, не порушуючи сприйняття звичної панорами. При цьому наповнення центру візуально сприймається з рівня землі, та ніби запрошує відвідувачів. Падуси, що закруглюються по периметру в «спіралі часу» утворюють цікаву форму , прообразом якої є квітка маку. Експозиційні зали розташовані в хронологічному порядку знизу до гори.Людина за допомогою ліфта ( а в перспективі можна передбачити вхід до центру зі станції метро Соборна) потрапляє до нижнього рівня будівлі.І поступово, піднімаючись догори,збагачується знаннями та враженнями і «сповнена» виходить з Центру на рівні землі прямо на територію парку.


Завантажити pdf