Archintegration

9783138

Провіз Дар`я Єдуардівна
Бащенко Олександра Володимирiвна
Трончук Альона Михайлівна
Чернишов Владислав Віталійович, Кожухар Ольга Iгорiвна
Чернат Ганна Володимирівна

Поділитися

9783138

2 місце

Провіз Дар`я Єдуардівна,
Бащенко Олександра Володимирiвна,
Трончук Альона Михайлівна,
Чернишов Владислав Віталійович, Кожухар Ольга Iгорiвна,
Чернат Ганна Володимирівна
Концепция модернизации библиотеки «Дом архитектурной книги»

Об’єкт:
Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. І.
Заболотного.
Характер локації:
Будівля втоплено від червоної лінії. Візуального орієнтира немає. територія перед
бібліотекою масштабна, але зараз використовується як стихійна парковка. Благоустрій відсутня. Бібліотека недоступна для маломобільних відвідувачів. Задній двір відведено виключно під технічну функцію.
Особливість бібліотеки:
Кімната рідкісної книги – для маломобільних груп відвідувачів без додаткової допомоги персоналу недоступна, так як розташовується на третьому поверсі будівлі. Раритетні меблі: картотека, книжкові шафи, крісла – викликають інтерес особливо у закордонних відвідувачів.
Інтер’єр залу: дворівневе широкий простір з панорамним вікном –
універсального призначення. Кухня самообслуговування – зона відпочинку, зона зустрічей і обговорень. Буккроссинг – як метод причетності читачів з бібліотекою.

Мета проекту:
За допомогою елементів дизайну підкреслити унікальність і значимість бібліотеки.
Збільшити кількість відвідувачів і читачів бібліотеки.
Основна цільова аудиторія: Архітектори та студенти архітектурно-будівельних вузів. Люди суміжних професій зацікавлені у співпраці: потенційні замовники або суміжники. концепція:
Бібліотека – будинок для книги. Кожна з зон бібліотеки зберігає свою
первісну функцію, але проводячи аналогію з зонами будинку ми робимо простір будівлі гостинним і цікавим. Як і в будь-якому будинку, в бібліотеці з’являються: хол, кухня, вітальня, дитяча кімната і кабінет господаря.
Айдентика:
Пропонований нами логотип складається з символу і назви бібліотеки. символом виступає “закладка” як необхідний атрибут до кінця не прочитаної книги. алеперший поверх розглядається як окремий проект з окремим лого. стилістика стримана. Основні кольори: золотий – коштовність; темно синій – структурованість, зібраність. В системі навігації зберігаються колірні
поєднання і шрифт. Одним з елементів фірмового стилю є патерн, який може стати частиною декору приміщення, послужити фоном в документації або моженаноситься на сувенірну продукцію.
Екстер’єр:
Формуємо безбар’єрність середовища. Оскільки рельєф території нерівномірний, ми маємо можливість розділити в різних рівнях пішохідні і автомобільні потоки. Фішкою екстер’єру є металевий каркаса, який не тільки служить орієнтиром бібліотеки, а також має ряд призначень: інсталяційне простір, захист від перегріву простору вітальні, навіс для проведення заходів на вулиці. Мошен виділяємо територію під конструкцію, пішохідні доріжки. Додаємо елементи освітлення і мобільне благоустрій:
лавки, катки з озелененням, урни.
Для додаткового залучення уваги до території, біля кухні
самообслуговування розміщуємо літню терасу.
Планувальне рішення:
Формуємо безбар’єрне середовище: підлогу без перепадів, порогів, дверні прорізи збільшуємо для можливості проїзду інвалідного візка.
Максимально розширюємо простір за рахунок демонтажу перегородок. Згідно концепції проекту виділяємо необхідні зони.
Вестибюль перетворюємо в хол. Основні функції збережені, але змінюється дизайн пространства.За рахунок раніше демонтованої перегородки, формуємо нове простір вбиральні, через яку можна відразу пройти у вітальню. Основною зоною першого поверху виступає дворівнева вітальня: перший рівень – універсальний простір для заходів, з можливістю трансформування за рахунок мобільних перегородок; у другому рівні маємо додаткові шафки для книг і місця для читання. Вітальня з’єднана з невеликою експозиційної зоною. У зоні для змінної експозиції відвідувачі зможуть побачити рідкісні книжкові екземпляри. Раніше вони не були доступні для перегляду маломобільної групою читачів.
Кабінет Заболотного відрізняється дизайном – тут ми розміщуємо раритетні меблі і створюємо максимально зручні умови для індивідуальної роботи з книгою. граючи на контрасті, ми в консервативний класичний інтер’єр додаємо кілька скляних напівбоксів – осередки на одного читача. З кабінету можна вийти на
задній дворик. Дворик благоустроюємо створюючи можливість для тихої бесіди відвідувачів бібліотеки. Передбачаємо наявність дитячої ігрової зони. Збільшуємо дитячу кімнату в розмірі за рахунок демонтажу перегородки. Для створення комфортного зонування, з правильним розподілом звуку і акустикою в зоні вітальні ми використовуємо: – звукопоглинальні плити КНАУФ CLEANEO AKUSTIK
– звукову панель КНАУФ SOUNDBOARD – звукоізоляційні панелі КНАУФ W143 у кабінеті:
– звукопоглинальні плити КНАУФ CLEANEO AKUSTIK
в дитячій кімнаті:
– звукоізоляційні панелі КНАУФ W143 може стати частиною декору приміщення, послужити фоном в документації або може наноситься на сувенірну продукцію.

Екстер’єр:
Формуємо безбар’єрність середовища. Оскільки рельєф території нерівномірний, ми маємо можливість розділити в різних рівнях пішохідні і автомобільні потоки. Фішкою екстер’єру є металевий каркаса, який не тільки служить орієнтиром бібліотеки, а також має ряд призначень: інсталяційне простір, захист від перегріву простору вітальні, навіс для проведення заходів на вулиці. Мошен виділяємо територію під конструкцію, пішохідні доріжки. Додаємо елементи освітлення і мобільне благоустрій: лавки, катки з озелененням, урни.
Для додаткового залучення уваги до території, біля кухні самообслуговування розміщуємо літню терасу.
Планувальне рішення: Формуємо безбар’єрне середовище: підлогу без перепадів, порогів, дверні прорізи збільшуємо для можливості проїзду інвалідного візка. Максимально розширюємо простір за рахунок демонтажу перегородок. Згідно концепції проекту виділяємо необхідні зони. Вестибюль перетворюємо в хол. Основні функції збережені, але змінюється дизайн пространства.За рахунок раніше демонтованої перегородки, формуємо нове простір вбиральні, через яку можна відразу пройти у вітальню. Основною зоною першого поверху виступає дворівнева вітальня: перший рівень – універсальний простір для заходів, з можливістю трансформування за рахунок мобільних перегородок; у другому рівні маємо додаткові шафки для книг і місця для читання. Вітальня з’єднана з невеликою експозиційної зоною. У зоні для змінної експозиції відвідувачі зможуть побачити рідкісні книжкові екземпляри. Раніше вони не
були доступні для перегляду маломобільної групою читачів.
Кабінет Заболотного відрізняється дизайном – тут ми розміщуємо раритетні меблі і створюємо максимально зручні умови для індивідуальної роботи з книгою. граючи на контрасті, ми в консервативний класичний інтер’єр додаємо кілька скляних напівбоксів – осередки на одного читача. З кабінету можна вийти на
задній дворик. Дворик благоустроюємо створюючи можливість для тихої бесіди відвідувачів бібліотеки. Передбачаємо наявність дитячої ігрової зони. Збільшуємо дитячу кімнату в розмірі за рахунок демонтажу перегородки. Для створення комфортного зонування, з правильним розподілом звуку і акустикою в зоні вітальні ми використовуємо: – звукопоглинальні плити КНАУФ CLEANEO AKUSTIK
– звукову панель КНАУФ SOUNDBOARD – звукоізоляційні панелі КНАУФ W143 у кабінеті: – звукопоглинальні плити КНАУФ CLEANEO AKUSTIK
в дитячій кімнаті: – звукоізоляційні панелі КНАУФ W143

Завантажити pdf