Спецприз від члена журі

04-3784

Дьяконов Даниїл Максимович
Залевська Анастасія Русланівна
Білець Надія Андріївна
Та інші...

Головна Конкурс Архів 2019

Спецприз від члена журі

Поділитися

04-3784

Автори:
Дьяконов Даниїл Максимович,
Залевська Анастасія Русланівна,
Білець Надія Андріївна,
Лаєвський Тимофій Валерійович,
Бережнова Анастасія Олександрівна

Тьюторы: Козлова Катерина Сергіївна,
Сандркіна Олеся Леонідівна

Тема: Спецприз від члена журі “Образцов Олексій Володимирович”
Об’єкт: «OBSHCHAГА

Гуртожиток
Студентський гуртожиток – це тип житла, призначений для проживання студентів окремого ВНЗ, де студенти мають спільні з іншими студентами кімнати на 2-3 особи та спільні зони кухні, робочі кімнати, вітальні, балкони, санвузли тощо. Більшість студентських гуртожитків України збудовані в радянські часи і мають наступні проблеми: переповненість гуртожитків, погані житлові умови (температура повітря, старі меблі, некомфортні санвузли, відсутність приватності тощо), низьку енергоефективність.
Гуртожитки ПДАБА були спроєктовані архітектором О. Б. Петровим, засновником архітектурного факультета ПДАБА

Містобудівний аналіз
Комплекс гуртожитків знаходиться на перетині вулиць Чернишевського, Моссаковського й Гусенка. Стиль – функціоналізм, п’ять однакових будівель з білої цегли з декором із червоної. Із цікавих деталей – блочне планування поверхів, галерея та внутрішні двори на першому поверсі. Гуртожиток знаходиться в ненайкращому
стані: взимку холодно, влітку жарко. Кімнати переповнені, блоки не використовуються як спільні простори, не вистачає душових. В той самий час гарна орієнтація за сторонами світу, чудови краєвиди на балку та місто, цікаве планування першого поверху. Мешканці гуртожитку мають добру доступність до громадського транспорту
(250 метрів), до торгівельного центру (750 метрів), продуктових магазинів (80 метрів), лікарні (550 метрів), місця навчання
(230 метрів). Не вистачає в кварталі закладів харчування.
Основна концепція та головні рішення Було вирішено мінімальними засобами покращити життя студентів у гуртожитках, не змінюючи кардинально зовнішній вигляд будівель. Було обрано не намагатись збільшити кількість студентів на поверсі, а зменшити, зробивши життя більш комфортним та приватним. Головною ідеєю стало розділення поверху на 4 квартири по 5 студентів в кожній, щоб вони отримали більше приватності та досвіду самостійного життя. Було також розроблено план інклюзивного поверху, де могли б проживати в тому числі люди з інвалідністю. Приміщення на першому поверсі, які не використовувались, було вирішено переробити на кафетерій, гостел і fablab.

Генеральний план
Генеральний план не набув кардинальних змін, лише змінена конфігурація сквера. Сквер Через значний перепад рельєфу, був зроблений зигзаг пандусу для переміщення людей в інвалідних візках та з дитячими візочками. Всю іншу площу скверу займають
озеленення, сходи та парапети для сидіння, сформовані за допомогою KNAUF AQUAPANEL.

Фасади
Збережено пластику та кольорову гаму, підвищено енергоефективність завдяки встановленню вентильованих фасадів із застосуванням КНАУФ AQUAPANEL та ІНСУЛЕЙШН. Фасад оздоблено декоративною штукатуркою AQUAPANEL та підсвічено.

Перший поверх
На першому поверсі змінено функції декількох зон: зачинений клуб перетворено на гостел, медіа-лабораторію на fablab, а зачинене кафе знов запущено. Для зручності сходи у всій галереї змінено на пандуси.
Житлові поверхи Між спробою додати ще більше людей на поверх і розробкою комфортного середовища для студентів було обрано друге. Цікава блочна система планування дозволила розділити поверх на 4 квартири. В кожній: 2 спальні на двох людей, одна спальня на 1 людину; кухня-студія, два санвузли з унітазом й умивальником, одна
душова кімната. Робочі місця розміщені в спальнях. Кожен поверх має спільну для чотирьох квартир зону, з великим столом і стільцями, де можна святкувати дні народження, працювати над макетами, грати в настольний теніс тощо. Таким чином, студенти мають квартиру, якою повинні опікуватись, готуючись у такий спосіб до самостійного життя, розв’язуючі конфлікти, навчаючись домовлятися, довіряти, прибирати тощо. Будь-який з поверхів можна зробити інклюзивним, де могли б проживати люди з інвалідністю, завдяки розширеним дверям, збільшеним кімнатам та санвузлам.
Загалом, на звичайному поверсі може проживати 20 людей, на інклюзивному – 16. Технології КНАУФ Рельєф сформовано за допомогою технології КНАУФ AQUAPANEL. На фасадах встановлені вентильовані фасади КНАУФ із застосуванням КНАУФ AQUAPANEL та
ІНСУЛЕЙШН. Фасад оздоблено декоративною штукатуркою

AQUAPANEL
У загальних приміщеннях застосовано звукопоглинаючі стелі з захистом від пожежі КНАУФ Cleaneo Akustik.
У житлових приміщеннях застосовано звукопоглинаючу підлогу Acoustic Wool Floor і звукоізоляційні перегородки W 1145 DiVA.

Завантажити pdf