Спец приз за функціональне рішення та комплексний аналіз

03-0522

Бабій Валерія Геннадіївна
Глуган Анастасія Валеріївна
Вараксіна Анастасія Дмитріївна
Румілець Тетяна Сергіївна

Головна Конкурс Архів 2019

Спец приз за функціональне рішення та комплексний аналіз

Поділитися

03-0522

Автори:
Бабій Валерія Геннадіївна
Глуган Анастасія Валеріївна
Вараксіна Анастасія Дмитріївна

Керівник:
Румілець Тетяна Сергіївна

Тема: Інтер’єр громадської будівлі.
«Медіатека. Концепція нового корпусу Одеської національної наукової бібліотеки»

Об’єкт: Одеська Національна бібліотека

Характер території: Ділянка, на якій розташовується проектований об’єкт, знаходиться в історичному центрі міста, оточена історичними будівлями. Сама ділянка правильної форми і розташована на розі кварталу, виходячи головним фасадом до вулиці Пастера і бічним фасадом до пров. Ляпунова. Візуальними орієнтирами можуть служити 9-ти поверхова будівля книгосховища і скульптура “Пам’ятник останньому читачеві”, яка розташовується навпроти головного фасаду будівлі. Благоустрій території перед головною будівлею бібліотеки обмежений кількома клумбами і ліхтарями, у внутрішньому дворі його, на жаль, немає. Територія внутрішнього двору на даний момент недоступна для відвідувачів і використовується для технічних потреб. Рельєф ділянки простий, без сильних перепадів висот, за винятком існування на території насипу пожежного водосховища, висотою близько 1,5-2 м. На території є озеленення у вигляді багаторічних дерев, чагарників, а також червонокнижної рослини – Гінко Білоба.

Цілі проекту: Створення сучасного медіа-бібліотечного центру.
1.Сформувати якісне середовище, яке буде відповідати принципам доступності, сталого розвитку та відкритості.
2. Зберегти зв’язок з історичним контекстом,
3. Мобільність: інклюзивність; відкритість просторів;.
4. Функціональність: додати відсутні функції в об’ємі нового корпусу. Відповідно до датської моделі чотирьох просторів.
5. Комфорт: забезпечити енергоефективність та акустичний комфорт.
6. Відкритість та адаптивність простору відповідно до заходів.

Концепція проекту:  Створити якісний, комфортний, поліфункційний простір для навчання та наукової діяльності. Повернути життя до першої української публічної бібліотеки за допомогою створення нових функцій, простору для культурних заходів.

Візія проекту. Створення центру має стати платформою для формування усвідомленої освіченої громади.

Основні рішення. Екстер’єр: Основний розвиток набуває територія внутрішнього двору бібліотеки: там розташовуються нові споруди – медіатека, готель, будівля, яка включає кафе, дитячу бібліотеку і нові адміністративні приміщення. Передбачається відкриття доступу до двору для всіх бажаючих, створення без бар’єрного середовища. Формуються кілька нових зон, для проведення різноманітних заходів: виставкові зони, зона амфітеатру та інші. Створюються місця для тихого відпочинку, читання, кафе, яке має терасу з посадочними місцями, і дитяча зона. Для зручності відвідувачів на території біля входів розміщуються також велопарковки та інформаційні стенди. Парковки для автотранспорту, а також місця збереження сміття винесені за територію внутрішнього двору на пер. Ляпунова. Основними елементами благоустрою виступає модульні мобільні меблі: дерев’яні куби, які можуть служити як сидінням, так і наприклад постаментом для експозиції, збірні набори, до складу яких входять стіл і декілька сидінь, а також ширми, лавки та урни, тощо. У холодний сезон також можуть використовуватися мобільні обігрівачі. Додаткове озеленення представлено великою кількістю рослин у вазонах. Освітлення здійснюється настінними світильниками і вбудованого освітлення, у якості  святкової зимового освітлення також можуть бути використані усілякого роду гірлянди і декоративні світильники

Основні рішення. Об’ємно планувальне рішення:
Будівля розташована по червоної лінії між будівлею книгосховища та житловою. Формоутворення пов’язано з необхідністю розмістити нові функції на обмеженій території, відобразити,  за допомогою естетики будівлі, взаємозв’язок з історичним контекстом і сучасної функцією, і планувальним обмеженням є збереження пожежного проїзду на внутрішній двір.
Перший поверх найменший за площею, включає в себе вхідну групу Інформаційний центр і гардероб. Кожен наступний поверх складається з «базового ядра» та різних засобів розташування перегородок: стаціонарних, трансформованих та світлопрозорих. Перегородки створюються залежно від призначення поверху і події, що відбувається. «базове ядро» складається з санвузла, блоку сходів, ліфтового холу та зони очікування. На останньому поверсі розміщено терасу та технічне приміщення. Технічний поверх розташований у підвалі.

Техніко – економічні показники
1. Площа забудови 78 м2
2. Умовна висота будівлі 23.050 м2
3. ­Поверховість – 6 поверхів
4. Загальна площа будівлі – 675 м2

Основні рішення. Застосування конструкцій: Для забезпечення , шумо- та теплоізоляції, комфортних умов навчання та втілення об’ємно планувального рішення  використовуємо:

Зовнішні стіни каркасно-обшивна стіна КНАУФ с зовнішньою обшивкою із плит КНАУФ аквапенель зовнішня – в конструкції фасаду. Вогнезахисне облицювання сталевих колон КНАУФ-супер листами  W753W113.UA перегородки КНАУФ на каркасі з металевих стійок
– одинарний каркас – обшивка в три шари 75мм
W115.UA перегородки КНАУФ на каркасі з металевих стійок
– подвійний каркас – обшивка в два шари 155мм
W113.UA перегородки КНАУФ на каркасі з металевих стійок криволінійна перегородка з профілем КНАУФ sinusW112C.UA стіна КНАУФ cleaneo akustik
– одинарний каркас – обшивка в три шари
D124 – Стелі із звукопоглинальними і протипожежними властивостями КНАУФ CLEANEO AKUSTIK D123
– розкидані отвори PLUS 12/20/35 R
– круглі отвори пряме розташування 15/30 R
Висновки:  Створення подібних громадських просторів комфортними та багатофункціональними сприяє популяризації науки, формуванню усвідомленої громадської спільноти та створює середовище для додаткового навчання та саморозвитку взагалі.

Завантажити pdf