STALKER

04-2681

Коник Соломія
Бабій Валерія
Пелещак Поліна
Пелещак Марина
Петлюх Ольга

04-2681

Автори:
Керівник: Коник Соломія
Бабій Валерія
Пелещак Поліна
Пелещак Марина
Петлюх Ольга

«За приділену увагу архітектурній акустиці і звукоізоляції приміщень в проекті»

Назва проекту: ContactSPASE
Склад команди: Бабій Валерія, Пелещак Поліна, Пелещак Марина, Петлюх Ольга
Керівник: Коник Соломія.
Тема: Концепція модернізації комплексу гуртожитків ПДАБА.
Об’єкт: Комплекс гуртожитків Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. Характер території: Комплекс гуртожитків знаходиться навпроти корпусу Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. Будівлю втоплено від вулиці Чернишевського. Перед комплексом розташований сквер. Відсутні візуальні орієнтири. Благоустрій в поганому
стані і потребує реконстукції. Територія комплексу недоступна для маломобільних людей. Задній двір комплексу використовується в технічних потребах. Особливість комплексу: П’ять секцій гуртожитків об’єднані спільною галереєю. З північної сторони розташовується приміщення комерційного призначення. Увесь комплекс недоступний для маломобільних людей. Окрім цього, багато бар’єрів (велика кількість тамбурів, дверей, замкнутих просторів) та заплутана навігація. На першому поверсі (галереї) багато вільних
площ, які не використовуються або знаходяться в захаращеному стані. В інтер’єрі збереглися цікаві елементи модернізму.
Технічний стан: Комплекс споживає велику кількість теплових ресурсів, відсутня теплоізоляція. Тому спостерігаються великі тепловтрати. Окрім того, в приміщеннях не забезпечується достатня звукоізоляція.

Цілі проекту

·  Мобільність: інклюзивність; відкритість просторів; зрозуміла навігація.
·  Фуннкціональність: додати обєкти обслуговування та зробити комплекс самодостатнім.
·  Комфорт: забезпечити енергоефективність та теплоізоляцію, а також зменшити рівень
шуму.
Концепція проекту: за допомогою планування та використання конструкцій споукати до спілкування між людьми. Наступною сходинкою є спілкування між блоками. Далі люди почнуть краще спілкуватись між секціями комплексу. Візія проекту: Створити якісний, комфортний, поліфункційний простір для студентів (space).
Це перевтілення спонукатиме їх залишити свої кімнати і проводити час в спільних приміщеннях. Так студенти зможуть краще почати комунікувати один з одним і простір стане простором спілкування (contactSPACE).
Айдентика:
Пропонований нами логотип складається з символу спілкування, який стилізований під зовнішній вигляд будинку. Разом вони уособлюють життя простору, активність мешканців у висловлені думок. Символом виступає «хмаринка», яка асоціюється з
висловленням думки людини як необхідний елемент у спільному проживанні людей в гуртожитках, а саме спілкування.
Основні рішення. Екстер’єр: Перед головним фасадом комплексу формуємо репрезентативну зону: прогулянкова алея з місцями відпочинку. Забезпечуємо інклюзивність скверу та всієї території. На задньому дворі території розміщуємо: сортування сміття, вело-
паркінг, спортивну зону та зону відпочинку. Для додаткової привабливості території, біля студентської їдальні розміщуємо літню терасу. Додаємо елементи благоустрою: освітлення, лавки, урни, нове озеленення. Основні рішення. Планування: Формуємо безбар’єрне середовище: сходи в галереї замінюємо пандусами, для маломобільних груп населення переплановуємо 1-ші поверхи, так
як ліфт не придатний для проїзду коляски, а його заміна на більший в існуючих конструкціях неможлива. Також передбачаємо кімнату для гостей (хостел). Простір вестибюлю кожної секції робимо максимально відкритим і просторим: демонтуємо зайві перегородки і тамбури. Вільні приміщення першого поверху галереї пристосовуємо під функції обслуговування: харчування, майстерні, бібліотека, спортзала та інші. Кожен з них має різні сценарії використання та може легко пристосовуватись під потреби студентів. Наприклад, в бібліотеці можна проводити лекції і презентації; семінари та воркшопи; використовувати як коворкінг чи читальну залу.
Для кращої орієнтації в галереї пропонуємо створення системи навігації з підкресленням спільних просторів яскравим кольором.
На типовому поверсі: збільшуємо житлову площу кімнати, збільшуємо кількість санвузлів та душових; демонтуємо зайві тамбури; передбачаємо місце для пралень в блоках. Залишаємо
спільну вітальню для блоку. На кожному поверсі передбачаємо робочі кімнати. Основні рішення. Застосування конструкцій: На основі проведеного аналізу рівня шуму та основних місць тепловтрат для забезпечення комфортного проживання, шумо- та теплоізоляції, на поверхах використовуємо: · звукоізолююче облицювання стін КНАУФ – для існуючих несучих конструкцій; · міжкімнатні перегородки КНАУФ W112 – на зміну існуючим перегородкам між кімнатами;
· водостійкі перегородки КНАУФ С381 – у санвузлах; · звукоізолючу стелю з використанням плит КНАУФ; · звукоізолюючу підлогу з використанням наливної підлоги КНАУФ Флісестрих;
· зовнішні КНАУФ АКВАПЕНЕЛЬ – в конструкції фасаду.
Висновки: Основними перевагами нашого проектного рішення вважаємо:
а) необхідність мінімальних затрат для реконструкції комплексу;
б) збереження первинної концепції планувальної організації гуртожитків;
в) збільшення площі кімнат, кухні та кількість санвузлів;
г) створення айдентики комплексу гуртожитків та мітобудівного акценту (впізнаваність в структурі міста);
д) пристосування вільних приміщень під нові функції; гнучке використання оновлених просторів;
е) покращення комфорту проживання (енергоефективності, теплоефективності, інсоляції, інше).

Завантажити pdf