ARCHINTEGRATION I місце

04-4567

Дмитренко Кирило Русланович
Дубень Андрій Ярославович
Терно Юлія Валерївна
Та інші...

Головна Конкурс Архів 2019

ARCHINTEGRATION I місце

Поділитися

04-4567

Автори:
Дмитренко Кирило Русланович
Дубень Андрій Ярославович
Терно Юлія Валерївна
Перпері Аліса Михайлівна
Губрiй Владислав Андрiйович
М’якенька Марина Віталіївна

Керівник:  
Доцент: Авдєєва Наталія Юріївна
Самойленко Євгенія Віталіївна

Номінація: Archintegration
«Покращення умов проживання та праці студентів ПДАБА шляхом реконструкції загального простору комплексу гуртожитку з впровадженням технологій енергозбереження, з урахуванням вимог ергономіки, шляхом перепланування та забезпечення акустичного комфорту»

Об’єкт: «Проект покращення умов проживання та праці студентів ПДАБА в гуртожитках по вул. Моссаковского

Об’єкт: Комплекс гуртожитків студентів ПДАБА Характер локації: Будівля зміщена від червоної лінії. Візуального орієнтир – університет. Простір позаду гуртожтка використовуеться як господарський двір. Південніше проектованої ділянки розташовано житловий комплекс. Благоустрій відсутній. Гуртожиток недоступний для маломобільних груп населення. Особливість гуртожитка: Основна особливість полягає в близькому розташуванні до університету та планувальному рішенню типових поверхів, де архітектор сприяє комунікації жителів способом формування просторів спільного використання. Мета проекту: Відновлення та благоустрій занедбаноій прилеглої території гуртожитку Нове планувальне рішення, яке базується на оригінальному плануванні поверхів, закладеному автором будівлі. Створення комфортніших умов проживання Модернізація житлових приміщень Оргінальна розробка зон відпочинку та коворкінгу Розробка сучасного технологічного фасаду будівлі Основна цільова аудиторія: Студенти та адміністрація архітектурно-будівельного навчального закладу ПДАБА Концепція: Гуртожиток – спеціально споруджений або переобладнаний житловий будинок, який використовується для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання. Тому створення приміщень для роботи і відпочинку є необхідною умовою для цього проекту. Також важливо врахувати кількість жителів, для комфорту їх перебування в гуртожитку. Айдентика: Пропонований нами логотип складається з 4 трикутників. Якщо глянути на план
об’єкту реконструкції, можно побачити 4 внутрішні двори. Так як основна ідея нашого проекту- це відновлення и упорядкування занепалої территорії в цих дворах, нам здалося цілком логічно виділити їх як логотип. Основним кольором є чорний- «колір
відсутності кольору», який символізує захищеність та усамітнення.
Екстер’єр: Формуємо безбар’єрність середовища. Оскільки рельєф території нерівномірний, ми враховуемо вимоги ДБН щодо ухилів. Створюємо велодоріжки та велосипедний критий паркінг на задньму дворі. Додаємо елементи освітлення і мобільний благоустрій: лавки, озеленення, урни, хідники. Фішкою екстер’єру будівлі є поєднання світлих керамогранітних панелей від КНАУФ, та темних аквапанелей. Вікна з південної сторони затемнені за для захисту від перегріву. Деякі прикращені темними вставками, які роблять фасади більш
цікавими.Деякі вікна завдяки переплануванню вдалось зібльшити , бо аналіз кпо підтвердив недостачу в освітленості приміщень.
Територію над галереею використовуємо, як літні тераси з посадою дерев, малими архітектурними формами і освітленням.
Для додаткового залучення уваги до території, відновлюємо простір кафе та переформатовуємо його у простір для ко-воркінгу.
Розміщуємо літню терасу на експлутованому даху. З протилежного боку комплексу гуртожитків- приміщення старого спортзалу слугує, як нова територія культурних заходів.

Планувальне рішення:
Основна мета, це відновлення загального простіру для роботи студентів та місць відпочинку. Розвиток цієї ідеї з’явився після відвідин блоків гуртожитку. Основною проблемою було нераціональне використання территорії перед кімнатами.
Перепланування виконано з мінімальними змінами. Зменшивши кількість та площу метраж кімнат, ми розширюємо кухню та санвузли. Таким чином ми доводимо показники до показників ДБН.
Формуємо безбар’єрне середовище: підлогу без перепадів, порогів, на першому поверху дверні прорізи збільшуємо для можливості проїзду інвалідного візка. Якщо типові поверхи переплановані з мнімальними змінами, то перший був карднально змінений. Головний вхід в кожен корпус відтепер через внутрішній двір. Ліва сторона першого поверху призначена для адміністрації, розміщуємо там кабінети. Права ж частина спеціально обладнана під всі зручності для маломобільних груп населеня. Основні функції збережені, та завдяки переплануванню з’являються макетні майстерні, станція з очистки питної води. За рахунок демонтованої перегородки та сміттєпроводу, формуємо новий, більший простір санвузлів та душових. Основною зоною типового поверху виступає коридор,
від якого розміщені проходи до чотирьох блоків, де в загальному холі студенти, які там проживають – можуть відпочивати, або виконувати домашні завдання, проекти, будь що.
Ключові дані теп типового поверху:
площа сан.вузлів збільшилась 28,8% на, площа кухні збільшилась на 49,5%, житлова площа зменшилась лише на 9% проте рівень комфорту проживання виріс.

Першого поверху:
площа місць для відпочинку збільшилась на 86 % !
Завдяки уніфікованим розмірам кімнат стало можливим використання модульних меблів ,які можуть підлаштовуватись під потреби проживаючих. Завдяки такому рішенню можна буде використовувати простір житлової кімнати на повну. Кожен блок має у комплектації робоче та спальне місце. Робоче місце має умовний характер, бо основна робота над проектами сконцентрована у ко-воркінг місцях .Це сприятиме гуртуванню людей, розвитку soft-skills а тому більш якісним та змістовним проектам. Вихоядчи з планувань схожа концепція була і у архітектора проекту О.Б.Петрова -ми розвинули цю ідею перетворивши кафе у великий центр коворкінгу, який доповнюється просторами на поверхах. Для створення комфортного зонування, з правильним розподілом звуку і акустикою ми використовуємо:
звукоізоляційні панелі КНАУФ W143 у кімнатах звукопоглинальні плити КНАУФ CLEANEO AKUSTIK між блоками звукопоглинальні плити КНАУФ CUBO BASIS між поверхами Однією з найважливіших задач які ми перед собою ставили – це створити більш комфортний, екологічний і енергопасивний простір. Цей радар показує результат наших проектних рішень за допомогою яких вдалося покращити усі показники на 44%.

Завантажити pdf